Mikä on hyvä paistinpannu?

Mikä on hyvä paistinpannu?

Hyvä paistinpannu riippuu siitä mitä sillä halutaan valmistaa. Yleisesti ottaen erilaiset pinnoitetut pannut, kuten alumiini- ja teflon-pannut eivät kestä kovin montaa vuotta hyvänä. Kestävyydeltään paras pannu on hiiliteräspannu. Oikein huollettuna ja hoidettuna se kestää vuosikausia ja jotkin ominaisuudet vain paranevatkin iän myötä. Vaikka hiiliteräspannut ovat erittäin hyviä ja toimivia keittiöön kuin keittiöön, on alumiinipannuillekin aikansa ja paikkansa. Alumiinipannut toimivat erinomaisesti esimerkiksi kastikkeiden hauduttamiseen ja muuhun hellävaraisempaan kokkailuun. Hiiliteräspannu on oikea valinta silloin, kun haluaa kypsentää esimerkiksi kasviksia tai lihaa.

 

Miksi ostaa hiiliteräspannu?

Hiiliteräspannujen suosio on kasvanut viime vuosina, eikä ihme. Ne ovat monipuolisia, kestäviä ja oikein hoidettuna tarjoavat upean paistopinnan ja maukkaita ruoanvalmistuskokemuksia vuodesta toiseen. Hiiliteräspannuissa yhdistyy monta hyvää ominaisuutta.

Kestävyys ja pitkäikäisyys – Oikein hoidettuna hiiliteräspannut kestävät vuosikymmeniä ja vain paranevat käytön myötä.

Monikäyttöisyys – Hiiliteräspannut sopivat moneen paistamiseen, hauduttamiseen ja grillaamiseen. Ne kestävät hyvin myös korkeita lämpötiloja.

Luonnollisesti tarttumaton pinta – Kun pannu on käsitelty oikein (tehty rasvapoltto), se kehittää tarttumattoman pinnan, joka vain paranee käytön myötä.

Ei kemiallisia pinnoitteita – Hiiliteräspannut ovat täysin pinnoittamattomia, joten niissä ei ole esimerkiksi teflonia tai muita kemikaaleja, jotka ajan saatossa usein kuluvat pois ja päätyvät sitä kautta ruokaan.


Miten hiiliteräspannua hoidetaan?


Tee ensin rasvapoltto: Pese pannu kuumalla vedellä ja kuivaa hyvin. Levitä pannulle pieni määrä öljyä, silavaa tai ankanrasvaa ja kuumenna hitaasti, kunnes rasva alkaa savuta kevyesti. Kuivaa talouspaperilla. Rasvanpolton voi toistaa, mutta tarttumaton paistopinta syntyy aikaa myöten pannua käytettäessä. Mitä tummemmaksi pannun pinta patinoituu, sitä vähemmän ruoka tarttuu siihen kiinni.

Kun käytät pannua: Kuumenna pannussa pieni määrä öljyä tai voita ja kypsennä ruoka ensin kovalla lämmöllä. Alenna sitten lämpöä ja paista loppuun. Älä käytä pannua ruoan säilytykseen. Pese pannu heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja kuivaa. Uusi pannu kannattaa pesun öljytä kevyesti ja säilyttää kuivassa.

Muuta huomioitavaa: Induktio on voimakas lämmönlähde, joten kuumenna kylmä pannu aina vähitellen, ettei pohja väänny. Älä käytä Booster-toimintoa. Nämä varotoimet ovat erityisen tärkeitä, kun pannun halkaisija on 26 cm tai suurempi. Induktioliedellä keittoalueen halkaisijan on oltava mahdollisimman samankokoinen kuin pannu.

Hiiliteräs on pehmeä metalli, minkä takia paistinpannun pinnassa voi olla pieniä naarmuja. Nämä eivät vaikuta pannun käyttöominaisuuksiin eivätkä näy käyttöönoton jälkeen.

Älä liota pannua pitkään. Irrota tarttunut ruoka karhunkielellä tai kovalla harjalla. Älä pese astianpesukoneessa. Happamat ruoka-aineet, kuten tomaatti, valkoviini ja sitruuna saattavat vaalentaa pannun patinaa (valkoiset tahrat), mutta pannu saa tumman värinsä takaisin jatkuvassa käytössä. Jos pannu ruostuu kosteassa, poista ruoste karkealla harjalla tai hiomapaperilla. Pannun pinnan voi aina uudistaa suolakäsittelyllä: paista kuivassa pannussa suolaa 1 - 2 min., hankaa pinta puhtaaksi teräsvillalla tai hiomapaperilla, huuhtele ja kuivaa. Tee sitten rasvanpoltto kuten uudelle pannulle.

Joissakin pannuissa on mehiläisvahakäsittely, jos mehiläisvahaa jää keittolevylle käytön jälkeen, pyyhi tahrat talouspaperilla levyn ollessa vielä lämmin.

Autamme mielellämme paistinpannuihin liittyvissä kysymyksissä, olethan rohkeasti yhteydessä jos jokin mietityttää!