Viinipullon avaaminen

Viinipullon saa tarvittaessa auki monenlaisilla välineillä ja mielikuvitusta käyttämällä. Suosittelemme kuitenkin oikeanlaisia avaajia, joilla viinipullon avaaminen on turvallista ja nopeaa. Viinipullojen korkkeja on paljon erilaisia ja erilaiset korkit vaativat erilaisia välineitä. Esimerkiksi oikein vanhoissa ja kauan aikaa kypsyneissä viinipulloissa korkki voi olla jo sen verran haperoitunut, että vääränlaisella avaajalla korkki vain murenee pulloon ja viinikokemus luonnollisesti heikkenee. Lue alta vinkkimme viinipullojen avaamiseen.

Viinipullon avaaminen korkkiruuvilla

Useimmat viinipullot saa helposti avattua perinteisellä korkkiruuvilla. Korkkiruuvissa on hyvä olla mukana veitsi folion poistoa varten. Tähän on olemassa myös erillisiä leikkureita.

  1. Poista folio leikkaamalla se pullon suun ympäriltä.
  2. Aseta korkkiruuvin kärki korkin keskelle. Pyöritä korkkiruuvia varovasti, jotta se menee suoraan korkkiin. Älä paina liian kovaa, jotta korkki ei hajoa.
  3. Kierrä korkkiruuvia, kunnes suurin osa sen kierteistä on korkin sisällä. Älä kuitenkaan mene liian syvälle, jotta korkki ei puhkea kokonaan.
  4. Jos käyttämässäsi korkkiruuvissa ei ole vipua, vedä varovasti ylöspäin. Jos avaajassa on vipu, aseta se pullon suulle ja käytä sitä korkin ulosvetämiseksi.
  5. Kun korkki on lähes ulkona, voit vetää sen kevyesti käsin loppuun asti tai käyttää korkkiruuvia. Ole varovainen ettei korkki halkeile.

Vanhojen viinipullojen avaaminen

Oikein vanhojen viinipullojen avaaminen vaatii hieman enemmän varovaisuutta. The Durand -viinipullonavaaja on tällaisille vanhoille viiniaarteille täydellinen ja varmin valinta. Kaksiosaisella viinipullonavaajalla saa turvallisesti hauraankin korkin irti. Erityinen korkkiruuvi ja Ah So -avaaja tukevat korkkia yhdessä niin, että kokki ei murene pulloon sitä irrottaessa. The Durand -avaajaa ei tule käyttää nuorille eikä synteettisille korkeille. Tutustu The Durand -avaajaan lisää täällä.

Samppanjapullon avaaminen

Samppanjapullon saa useimmiten helposti avattua käsin. Joskus kuitenkin samppanjapullon korkki on liian tiukassa eikä korkkia saa välttämättä ilman apuvälineitä turvallisesti irrotettua. On olemassa esimerkiksi kahvallisia samppanjapullonavaajia, joilla korkin saa kääntämällä irti ja korkki jää kiinni avaajaan eikä lennä hallitsemattomasti. Toinen hyvä apuväline on tähtimallinen samppanjapullonavaaja. Samppanjapullon sisällä on korkea paine, joten muistathan olla varovainen!

  1. Jäähdytä samppanja kunnolla. Kylmässä pullossa paine on alhaisempi ja korkin avaaminen on turvallisempaa.
  2. Poista folio ja metallilanka. Muista painaa korkkia toisen käden peukalolla, jotta korkki ei karkaa.
  3. Kallista pulloa 45 asteen kulmaan poispäin itsestäsi ja muista juhlijoista. Kallistaminen vähentää paineen vaikutusta ja auttaa viini pysymään pullossa, jos paine vapautuukin nopeasti.
  4. Kierrä pulloa, älä korkkia! Pidä korkista koko ajan tukevasti kiinni, mutta älä kierrä sitä. Sen sijaan kierrä pulloa hitaasti toisella kädellä. Kun korkki on lähes irti, vapauta se hitaasti vetämällä sitä varovasti ulos.

Valikoimastamme löytyy runsaasti viini- ja samppanjapullojen avaamiseen tarkoitettuja välineitä. Tutustu valikoimaan, äläkä epäröi ottaa meihin yhteyttä jos jokin asia mietityttää.