Mikä on viinin oikea tarjoilulämpötila?

Viinin tarjoilulämpötilalla on suuri vaikutus viinin nautittavuuteen ja sen aromeihin. Viinin maut ja tuoksut tulevat parhaiten esiin, kun ne nautitaan kullekin viinille sopivassa lämpötilassa. Lue alta vinkit viinin tarjoilulämpötilaan ja nauti sen kaikista ulottuvuuksista.

Valkoviinin tarjoilulämpötila:

Valkoviinit tarjoillaan yleensä jäähdytettynä, tyypillisesti noin 8-15 asteisena. Kevyemmät valkoviinit voidaan tarjoilla viileämpänäkin (noin 7 asteisena), kun taas täyteläisemmät, runsaammat ja tammiset valkoviinit ovat parhaimmillaan hieman lämpimämpinä. Valkoviinien kohdalla kylmyys korostaa tammisuutta, eikä hedelmäisyys pääse esille.

Roseeviinin tarjoilulämpötila on sama kuin valkoviineilläkin.

Punaviinin tarjoilulämpötila:

Punaviinit tarjoillaan 14-20 asteisena. Viileys korostaa tanniinien karvautta, joten tässä kannattaa huomioida viinin tanniinisuus. Mitä tanniinisempi viini on, sitä lämpimämpänä se kannattaa nauttia. Kevyemmät punaviinit hyötyvät maltillisesta jäähdyttämisestä.

Kuohuviinin ja samppanjan tarjoilulämpötila:

Perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit, samppanjat, cavat ja corpinnatit tarjoillaan hyvin viilennettyinä, 8-12 asteisena. Raikkaat kuohuvat, kuten proseccot, tarjoillaan hieman viileämpinä 6-8 asteisena.

Lopuksi muistutamme, että viinin tarjoilulämpötilat ovat toki vain suosituksia ja jokaisella on omat henkilökohtaiset mieltymyksensä viinien nautiskeluun. Suosittelemme kuitenkin lämpimästi kokeilemaan viinien tarjoilua oikeaoppisissa lämpötiloissa, huomaat varmasti kuinka se vaikuttaa viinin ominaisuuksiin.

Helppo muistilista viinin tarjoiluun:

  • Punaviinin sopiva tarjoilulämpötila on helppo saavuttaa kaatamalla viini jääkaappikylmänä karahviin noin tuntia ennen tarjoilua. Voit myös nostaa huoneenlämpöisen punaviinin jääkaappiin noin puoli tuntia ennen tarjoilua ja tarjota sen suoraan sieltä.
  • Nosta huoneenlämpöinen valko- tai roseeviini jääkaappiin noin kaksi tuntia ennen tarjoilua. Mitä makeampi viini, sitä viileämpänä se kannattaa tarjoilla, joten makeat viini voidaan nostaa jääkaappiin jo hieman aikaisemmin.
  • Huoneenlämpöinen kuohuviini tai samppanja kannattaa nostaa jääkaappiin vaikka edellisenä iltana, viimeistään noin kolme tuntia ennen tarjoilua.
  • Emme suosittele viinin jäähdyttämistä pakkasessa, jotta viini ei pääse jäätymään ja aromit tuhoutumaan.