Tarjoile samppanjat tyylillä!

Tarjoile samppanjat tyylillä!

Kukapa kieltäytyisi lasillisesta samppanjaa? Kuohujuomia löytyy montaa erilaista tyyliä, joista tunnetuimpia ovat prosecco, franciacorta, cava, crémant, asti ja champagne. Kaikki samppanjat ovat kuohuviinejä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjoita. Tämän määrittää viinintuotantoalue, vain Ranskan Champagne -alueelta tulevat kuohuviinit voidaan nimetä samppanjoiksi. Kuohuviinit ovat viinejä siinä missä valko- ja punaviinit ja nekin pääsevät täyteen loistoonsa lasin avulla.

Perinteisesti samppanjat ja muut kuohuviinit on totuttu tarjoilemaan joko kapeasta huilulasista tai elokuvatyyliin laakeasta samppanjalasista. Molemmat ovat näyttäviä lasimalleja ja niille on paikkansa erilaisissa juhlatilanteissa. Viininautinnon kannalta täydellinen samppanjalasi on maljan mallilta pyöreä, mutta sen suuaukko on sulkeutuva. Näin viinin aromit saadaan tehokkaasti avattua, mutta ne eivät karkaa lasista.

Lasivalmistaja Riedel kehitti vuonna 2014 uuden sukupolven samppanjaviinilasin nimeltään Riedel Veritas Champagne Wine Glass. Lasi on kookkaampi kuin perinteinen huilulasi ja siinä on suljetumpi suuaukko. Lasi on valloittanut samppanjanystävät viime vuosina kauniilla ulkonäöllään ja ominaisuuksillaan. Enemmän perinteistä viinilasia muistuttava samppanjaviinilasi tuo esille samppanjan monimuotoisen makumaailman. Suuri malja antaa samppanjalle tilaa tuoda koko upea aromimaailma esiin. Huilunmuotoisessa lasissa kuohuviini ei pääse vapauttamaan upeita aromejaan ja kokonaisuus jää vaisuksi, jopa sitruunaiseksi. Myös maku on suuremmassa lasissa tasapainoisempi ja kuplarakenne samettinen.

Riedel Veritas Champagne Glass

Erityisesti isommasta samppanjalasista hyötyvät roseesamppanjat. Niiden upea tuoksumaailma on tärkeää saada avattua täyteen loistoonsa. Kokeile roseesamppanjoille pinot noir -lasia ja ylläty erosta huilulasiin verrattuna!

Kuohuviinin kanssa tärkeässä roolissa on tarjoilulämpötila. Kuohuvat on syytä pitää erittäin hyvin viilennettyinä tarjoiluhetkeen saakka, jotta niiden kuplarakenne pysyy täydellisenä. Parhaiten viilennyksessä toimii cooler, joka on täytetty jäillä ja pienellä määrällä kylmää vettä. Jos kuohuviiniä on tarvetta tarjoilla suuria määriä samanaikaisesti, esimerkiksi alkumaljana häissä tai valmistujaisjuhlissa, voidaan laseihin kaataa hieman ennen vieraiden saapumista pienet annokset juomaa ja kaataa annos täyteen vieraiden saapuessa. Näin vältetään myös ylikuohuminen lasista.

Olit sitten samppanjan tai proseccon ystävä, kiinnittämällä huomiota tarjoilussa muutamiin seikkoihin, saat lempijuomastasi kaiken irti. Voit myös yllättää vieraat ja dekantoida samppanjan. Tämä on yksityiskohta, jonka juhlavieraat varmasti muistavat pitkään. Samppanjalasit ovat myös täydellinen lahjaidea ihastuttamaan tärkeitä hetkiä. Tutustu Riedel, Spiegelau ja Nachtmann-lasivalikoimaan ja löydä oma suosikkisi kuohuviineille!