Miksi lasilla on väliä?

Miksi lasilla on väliä?

Miksi hyviin viinilaseihin kannattaa satsata? Viinin makuun, rakenteeseen ja jälkimakuun viinilasilla on valtava merkitys. Tietylle viinityypille tehty lasi ohjaa viinin oikeaan kohtaan suuta, riippuen siitä, halutaanko korostaa hedelmäisyyttä, mineraalisuutta, hapokkuutta tai karvautta.

Jokainen siemaus viinilasista tarjoaa meille neljä perustuntemusta, joista kaikilla on olennainen merkitys kokonaisnautintoon: tuoksu, rakenne, maku sekä jälkimaku. Viinilasin maljan muoto ja koko ovat ne elementit, joilla näitä perustuntemuksia säädellään tai korostetaan, mutta ennen kaikkea tasapainotetaan tavalla, joka tarjoaa viinin sellaisena kuin se parhaimmillaan on.

Eri viinit tuoksuvat erilaisilta ja erilaiset piirteet korostuvat. Oikean muotoinen ja kokoinen malja varmistaa, että tuoksumolemyyleillä on tarpeeksi tilaa aueta. Samalla se pitää huolen, etteivät tuoksut ne pääse karkaamaan taivaan tuuliin. Jos lasi on liian pieni tai se kaadetaan liian täyteen, on viinin tuoksusta vaikea saada mitään irti. Viiniä tuoksutellessasi, pyörittele viiniä reilusti ympäri lasia jotta aromit aukenevat.

Viinin makuun, rakenteeseen ja jälkimakuun viinilasilla on valtava merkitys. Tietylle viinityypille tehty lasi ohjaa viinin oikeaan kohtaan suuta, riippuen halutaanko korostaa hedelmäisyyttä, mineraalisuutta, hapokkuutta tai karvautta. Esimerkiksi tyypillinen Pinot Noir -rypäleestä tehty punaviini on hapokas viini, joka on syytä ohjata suun ja kielen etuosaan, jotta viinin hedelmäiset piirteet pääsevät korostumaan. Sama viini lasista joka ohjaa juoman taaemmas suussa, saa nauttijan vaistomaisesti kurottamaan nopeasti kohti vesilasia, koska viinin hapokkuus pääsee jyräämään kaiken muun alleen.

”Lasimme ovat instrumentteja kaikille jotka nauttivat, tekevät, rakastavat tai keräilevät viiniä” -Maximilian J. Riedel

Riedel on maailman arvostetuin viinilasibrändi jonka kuluttajat, ravintolat, hotellit ja viininystävät ympäri maailman ovat valinneet työkalukseen varmistaakseen laadukkaan viinielämyksen. Laajan valikoiman ansiosta jokainen meistä voi löytää itselleen sopivat Riedel-instrumentit. Oli sitten kyse rennosta viinihetkestä sohvalla tai fine dining -kokemuksesta ystävien seurassa.

Riedel Veritas

Riedel on yli 265-vuotias perheomisteinen kristallilasivalmistaja ja eri viinityypeille tarkoitettujen viinilasien keksijä. Riedel oli maailman ensimmäinen lasivalmistaja joka ymmärsi lasin muodon merkityksen makunautintoon ja yritys onkin tunnettu useista vallankumouksellisista lasi-innovaatioistaan. Menossa on 11. sukupolvi perätysten kun Riedelin suku on toiminut lasivalmistuksen parissa. Nykyinen toimitusjohtaja Maximilian J. Riedel aloitti tehtävässään vuonna 2013.

Riedel-konsernin lanseeraama "Muoto seuraa toiminnallisuutta" -ideologia näki konkreettisesti päivänvalon vuonna 1973, kun yhtiö julkaisi Claus J. Riedelin suunnitteleman Sommerliers -lasisarjan. Oli käänteentekevää huomata lasin muodon tärkeä vaikutus aistimuksiin. Suupuhallettu lasisarja ravisteli tuolloin toimialaa ja tarjosi viininystäville ympäri maailmaa uuden näkökulman viinielämyksiin. Viimeistään vuonna 1986 Riedel mullisti viinikulttuuria tuoden markkinalle konepuhalletun Vinum-lasisarjan, tarjoten kohtuuhintaisen vaihtoehdon kaikkien viininystävien ulottuville. Riedel Vinum on sittemmin kasvanut maailman eniten myydyksi lasisarjaksi ja sen on suunnitellut Georg J. Riedel.

Riedel Veloce

Riedel on jatkanut aktiivista innovointia lasien parissa ja viime vuosina upeita taidonnäytteitä ovat olleet muun muassa Veritas-, Winewings ja Bar DSG -lasisarjat. Vuonna 2022 Riedel tuo markkinoille keveimmän konepuhalletun lasisarjan nimeltä Veloce. Pääset tutustumaan laseihin Decanter-myymälöissä osaavan henkilökuntamme avustuksella.

Tutustu koko Riedel-viinilasivalikoimaan lisää Decanter-verkkokaupassa.