Miksi karahvia kannattaa käyttää?

Miksi karahvia kannattaa käyttää?

Viinikarahvi on paitsi kaunis ja juhlava katseenvangitsija juhlakattauksessa, mutta se on myös hyödyllinen apuväline viinin aromien avaamiseen. Dekantoinnin avulla saadaan nuoret viinit maistumaan parhaassa tapauksessa jopa vuosia ikääntyneiltä herkuilta. Näyttävä karahvi on myös täydellinen lahjaidea syntymäpäivälahjaksi tai hääparille.


Dekantoinnin avulla vanhoista viineistä poistetaan sakka, jota kertyy niihin pitkän pullokypsytyksen aikana. Nuoret viinit puolestaan dekantoidaan, jotta niiden aromimaailma saadaan avautumaan ja maku pehmenemään sekä monipuolistumaan. Tulos on samankaltainen kuin viinin ikääntyminen pullossa. Nuoret punaviinit kannattaa kaataa karahviin vähintään tunti ennen tarjoilua. Näin viini on parhaimmillaan sitä nautittaessa ja saat enemmän vastinetta rahalle.

Riedel Ayam -karahvi

Onko karahvin muodolla merkitystä lopputulokseen?

Paras karahvi on sellainen, jota tulee käytettyä. Hanki siis karahvi, jota sinun on helppo huoltaa sekä käyttää, ja joka miellyttää silmää. Hyvä muistisääntö karahvin hankintaa on: mitä suurempi pinta-ala viinistä pääsee hapen kanssa kosketuksiin, sitä nopeammin viinin aromit avautuvat. Riedel-valikoimasta löytyviä käärmeenmuotoisia karahveja, kuten Eve, voidaankin pitää superilmaajina, koska niiden pinta-ala on valtava ja karahvi suorastaan ahmii ilmaa sisäänsä.

Viinin ilmaantumista tehostaa myös viinin pyörittely karahvissa. Voit siis huoletta pyöritellä nuoria punaviinejä karahvissa, jos haluat nopeuttaa niiden avautumista.

Riedel-karahvi

Yllätä vieraat ja dekantoi myös valkoviini ja samppanja

Myös monet valkoviinit sekä samppanjat hyötyvät dekantoinnista samaan tapaan kuin punaviinit, joskaan erot eivät ole yhtä merkittäviä kuin esimerkiksi nuorissa punaviineissä. Tästä syystä valkoviinejä ja kuohuviinejä dekantoidaan huomattavasti harvemmin.

Mikäli olet valkoisten hanaviinien ystävä, kannattaa ne tarjoilla karahvin kautta. Hanapakkauksissa olevissa viineissä on enemmän viinin säilyvyyttä parantavia kemikaaleja kuin pulloissa. Viini raikastuu ja sen ominaisuudet pääsevät paremmin oikeuksiinsa karahvista tarjoiltaessa. Lisäksi karahvi tekee viinistä arvokkaamman oloisen ja on kattauksessa monin verroin tyylikkäämpi kuin pöydälle nostettu pahvitonkka.

Kaikki viinikarahvit sopivat myös valkoviinien ja samppanjan tarjoiluun. Karahvista tarjoiltaessa viinin lämpötilaa on helppo säädellä coolerin tai jääkaapin avulla. Jäillä ja vedellä varustettu cooler viilentää viinin hetkessä. Kun se on halutussa lämpötilassa, voit nostaa karahvin taas pöydälle. Tämä on kätevä ja tehokas tapa huolehtia valkoviinin oikeasta tarjoilulämpötilasta koko juhlaillallisen ajan.

Kenelle karahvi sopii lahjaksi?

Viinikarahvi on yksi suosituimpia lahjaideoita viinejä rakastavalle hääparille. Häälahjaksi annettavaan karahviin on myös mahdollista teettää koruliikkeessä kaiverrus, joten karahvi toimii uniikkina muistona parhaimmissa viinihetkissä. Decanter-myymälöiden laajasta karahvivalikoimasta löytyy useita eri muotoisia karahveja, joten jokaisen lahjansaajan tyyli ja toiveet voidaan helposti ottaa huomioon. Yllätä siis ystäväsi ja hanki lahjaksi viinikarahvi, josta on iloa vuosiksi eteenpäin.

Tutustu lisää Riedel-karahvivalikoimaan.