Näin leivot kotona herkullista leipää

Itse valmistettu, juuri uunista ulos otettu ja voisilmällä viimeistelty leipä on lohturuokaa parhaimmillaan. Leivän tekeminen ei vaadi montaakaan raaka-ainetta ja pataleipä syntyy erittäin helposti aloittelevaltakin leipurilta. Herkullinen hapanjuurileipä vaatii ehkä hieman enemmän harjoittelua, vaivaa ja ehdottomasti aikaa, mutta onnistunut lopputulos palkitsee. Tässä tekstissä keskitymme enemmän pataleipään, mutta annamme myös mm. välinevinkkejä hapanjuurileivän valmistukseen. Leivän leipominen on täydellistä kevättalven puuhaa, lue vinkit, kääri hihat ja siirry jauhojen ääreen!


Mitä on hyvä ottaa huomioon pataleivän valmistuksessa?


Taikinan koostumus: Taikinan tulisi olla pehmeää mutta ei liian löysää. Liian löysä taikina voi levitä liikaa paiston aikana, kun taas liian kuiva taikina voi tehdä leivästä tiiviin ja raskaan. Lisää vettä tai jauhoja tarvittaessa saadaksesi sopivan koostumuksen.

Kohotusaika: Anna taikinan kohota riittävän pitkään, jotta leipä saa hyvän rakenteen ja maku paranee. Kohotusaika voi vaihdella ympäristön lämpötilan mukaan, joten pidä taikinaa silmällä.

Uunin ja padan esilämmitys: Laita pata kuumenemaan uuniin samalla kun uuni laitetaan päälle. Tämä auttaa varmistamaan, että leipä saa hyvän paistopinnan ja kypsyy tasaisesti.

Kansi: Käytä pataleivän paistamisessa pataa, jossa on kansi. Tällöin padan sisään syntyy kosteutta ja höyryä, joka auttaa leipää kohoamaan ja pinnasta tulee täydellisen rapea.

Paistoaika ja lämpötila: Seuraa reseptin antamia paisto-ohjeita huolellisesti. Yleensä leipää paistetaan ensin kannen alla, sitten loppuajan ilman kantta, jotta leipä saa kauniin värin ja rapsakan kuoren. Tarkkaile leivän paistamista ja tarvittaessa säädä uunin lämpötilaa, jotta leipä ei pala.

Jäähdytys: Anna leivän jäähtyä hieman ennen leikkaamista ja tarjoilua. Tämä auttaa leivän rakenteen asettumisessa ja tekee siitä helpommin leikattavan.


Tarvikkeet leivän leivontaan


Valikoimastamme löytyy erinomaisia välineitä leivän leivontaan, joista muutama lueteltu alla:

Leipurinterä – Leipurinterällä saa turvallisesti kauniit kuvioinnit hapanjuurileivän pintaan, jotta se pääsee kohoamaan kauniisti ylöspäin.

Kohotuskori – Kohotuskorissa leipätaikinalla on optimaaliset olosuhteet, ja leipä pääsee kohoamaan kauniisti.

Pata – Kannellinen valurautapata on must have -tuote pataleivän leivonnassa. Tutustu valikoimamme eri kokoisiin ja muotoisiin valurautapatoihin.


Näin valmistat herkullisen pataleivän:


4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 ½–2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
öljyä

Valmistus:

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää hieman kädenlämpöistä lämpimämpi vesi ja sekoita. Älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempään pataleipää malttaa kohottaa, sitä paremmaksi sen maku muuttuu.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa tässäkään vaiheessa, mutta tee taikinasta pallo. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.

3. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita uuniin samaan aikaan kannellinen uunipata. Kun leipä on kohonnut, ota pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina kuumaan pataan, pane kansi päälle ja paista 30 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista ilman kantta 15 minuuttia.

4. Kumoa leipä alustalle ja anna hetki jäähtyä. Tarjoile reilun voinokareen kera tuoreena!